Wethouder Bas Luinge met de familie Dijkstra. (foto: gemeente Aa en Hunze)
Wethouder Bas Luinge met de familie Dijkstra. (foto: gemeente Aa en Hunze)

75e regenwaterafkoppeling in Aa en Hunze

Algemeen

GIETEN - Wethouder Bas Luinge van de gemeente Aa en Hunze heeft de familie Dijkstra uit Rolde woensdag bezocht, omdat zij sinds de invoering van de subsidieregeling ‘Afkoppelen regenwater’ het 75e adres zijn dat subsidie krijgt. 

,,Deze regeling kennen wij sinds 2020. Een inwoner kan 400 euro subsidie krijgen voor het zelf afvoeren van regenwater. Dit is het 75e adres in Aa en Hunze. In het begin gingen we uit van misschien tien tot vijftien aanvragen per jaar, maar gelukkig blijkt deze subsidieregeling een groot succes’’, zegt wethouder Bas Luinge.

Betrokken bij het milieu
,,De subsidieregeling is opgezet om het rioolstelsel van de gemeente te ontlasten. Ooit hebben we bedacht om ook het regenwater op het stelsel aan te sluiten, maar dat is eigenlijk helemaal niet handig. Want regenwater is schoon en hoeft dus niet gezuiverd te worden. Daarnaast vind ik het mooi om te zien dat deze inwoners een hart voor de natuur hebben en zich betrokken voelen bij het milieu. Zij vinden het zonde om drinkwater te gebruiken voor de tuin en willen een alternatief, dat zie je ook weer hier bij de familie Dijkstra’’, aldus wethouder Bas Luinge.

Eisen subsidie
Om de subsidie aan te vragen zijn er wel een aantal eisen om aan te voldoen. Zo moet er minimaal 40 vierkante meter verharde oppervlakte afgekoppeld worden en mag het niet voor overlast zorgen. De voorwaarden zijn te vinden op de gemeentelijke website www.aaenhunze.nl.