Op het educatieve archeologisch terrein kunnen bezoekers zelf ervaren hoe archeologen te werk gaan. (foto: Hunebedcentrum)
Op het educatieve archeologisch terrein kunnen bezoekers zelf ervaren hoe archeologen te werk gaan. (foto: Hunebedcentrum)

Hunebedcentrum opent educatief archeologisch terrein

Algemeen

BORGER - Het Hunebedcentrum in Borger opent vandaag een nieuw educatief archeologisch terrein op het Oertijdpark. 

Met dit nieuwe onderdeel van het park kunnen grote groepen mensen zien hoe het vak archeologie in de praktijk werkt. ,,Het is een kant van de archeologie die je niet veel in musea ziet, terwijl een opgraving bouwstenen levert voor het uiteindelijke verhaal. Het staat aan de basis van hoe we tegen het verleden aankijken’’, aldus archeoloog Riemke Scharff. 

Van scherf tot verhaal
Al lang bestond de wens vanuit het Hunebedcentrum om archeologie toegankelijk te maken voor een breder publiek. Van schoolklassen tot studenten archeologie, eigenlijk voor iedereen met interesse in opgravingen, heeft het centrum nu iets interessants in huis. Directeur Harrie Wolters is blij met de realisatie: ,,Vaak vertellen we het verhaal aan de hand van de resultaten van archeologisch werk. Nu kunnen we ook laten zien hoe de wetenschap tot deze inzichten komt. Je krijgt een mooi inkijkje in het hele archeologische proces, van scherf tot verhaal. Het is een fantastische toevoeging!’’

Publieksarcheologie
Op het Oertijdpark, waar veel replica’s van bewoning in de prehistorie zijn te zien, is nu dus ook een permanente opgraving te vinden. ,,Wanneer je hier rondloopt is het net alsof de archeologen even pauze hebben. Met een beetje fantasie waan je jezelf in de rol van ontdekker van nieuwe archeologische vondsten.’’ Het terrein is geïnspireerd op de opgravingen in de wijk Daalkampen in Borger, waar verschillende woonvormen uit de brons- en ijzertijd zijn gevonden. Plattegronden hiervan zijn te zien in het Hunebedcentrum.