Afbeelding

Dodenherdenking in Borger-Odoorn

Algemeen

BORGER-ODOORN - Op meerdere locaties in de gemeente Borger-Odoorn worden vanavond herdenkingen gehouden.

Tijdens de Nationale Herdenking worden alle burgers en militairen herdacht die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Het jaarthema is ‘Leven met oorlog’. Journalist, filmmaker en auteur Natascha van Weezel schreef de tekst ‘Nieuwsgierigheid naar de ander’, waarin ze vertelt over de impact van de oorlogservaringen van haar grootouders op haar eigen leven.

Borger
In de Goede Herderkerk vindt om 19.00 uur een korte herdenkingsbijeenkomst plaats. Om 19.45 uur start een stille tocht naar het monument aan de Torenlaan en het gedenkteken aan de Hunebedstraat. Bij het monument aan de Torenlaan worden bloemen gelegd door leerlingen van de basisscholen, terwijl raadslid Ina Poppen en Dineke Veldkamp een krans leggen namens de gemeente en het Bevrijdingscomité voormalige gemeente Borger. Daarna kunnen overige aanwezigen bloemen leggen. Bij het gedenkteken leggen Geert Haandrikman en raadslid Margreet Wegman eveneens een krans, gevolgd door leerlingen van het Esdal College. Deze school heeft het Joodse herinneringsteken geadopteerd.

Nieuw-Buinen
Van 19.15 tot 19.45 uur wordt een korte herdenkingsbijeenkomst gehouden in de PKN-kerk. Om 19.50 uur start bij Het Tussendiep een stille tocht naar het monument aan de Kerklaan. Daar worden bloemen gelegd door leerlingen van OBS De Poolster, de school die het monument heeft geadopteerd. Daarna leggen andere scholen bloemen. De gemeente wordt vertegenwoordigd door wethouder Ankie Huijing-van Tongeren en de raadsleden John Goeree en Erik Braam. Bram van der Schoot en wethouder Huijing-van Tongeren leggen een gezamenlijke krans namens het Bevrijdingscomité en de gemeente. Namens Dorpsbelangen Nieuw-Buinen wordt een krans gelegd door Alie Pepping en Riet Masselink.

Valthermond
Om 19.20 uur vertrekt een stille tocht vanaf OBS de Aanloop naar het herdenkingsmonument aan de Vrijheidslaan. Burgemeester Jan Seton houdt een korte toespraak en daarnaast leveren kinderen van OBS De Aanloop en CBS De Rehoboth een bijdrage aan de herdenking. Muzikale medewerking wordt verleend door Alex van Oosten, Kirsten Visser, Jessica Stap, Joel Wever, Carolien Fels, Claudia Kruize, Paul Hofman en Bouwe van Oosten. Jan Ottens verzorgt een verhaal over ‘Leven met oorlog’ en Aniek Dikland speelt de Taptoe. Na de twee minuten stilte leggen raadsleden Franciska Schoenmaker en Stephan de Vries een krans namens de gemeente. Daarna is er gelegenheid voor iedereen om bloemen te leggen.

Tweede Exloërmond
In Tweede Exloërmond wordt speciaal gedacht aan Boleslaw Stachon, een Poolse militair die in Eerste Exloërmond is gesneuveld. De stille tocht vertrekt om 19.20 uur vanaf Odeon Cultuurhuis aan het Zuiderdiep naar het kerkhof aan het Noorderdiep/Kerkhoflaan. Raadslid Yanick Olij houdt namens het gemeentebestuur een korte toespraak, gevolgd door Jan Nieboer als burgervertegenwoordiger en twee kinderen van de beide basisscholen. Kort voor 20.00 uur wordt The Last Post geblazen. Na de 2 minuten stilte wordt gezamenlijk het Wilhelmus gezongen. Hierna wordt een krans gelegd door raadsleden Yanick Olij en Bianca Haan, Jan Nieboer en de kinderen. Aansluitend kunnen de overige aanwezigen hun bloemen neerleggen.