Er mag in 2024 maar 500 kilogram restafval gratis gestort worden in Aa en Hunze.
Er mag in 2024 maar 500 kilogram restafval gratis gestort worden in Aa en Hunze. (Foto: Henry Koops)

Ozb en afvalstoffenheffing gaan minder omhoog in 2024 in Aa en Hunze

Algemeen

AA EN HUNZE – De onroerendzaakbelasting zal in 2024 in Aa en Hunze niet met 3,9 maar met 1,9 procent worden verhoogd. Dat heeft de gemeenteraad donderdag besloten tijdens de Begrotingsvergadering. Daarnaast zal het door het college in de begroting voorgestelde bedrag voor de afvalstoffenheffing met 9 euro worden verlaagd en de tarieven voor het gratis storten van restafval worden aangepast. 

Het college stelde voor om de ozb in 2024 met 3,9 procent te verhogen. Dit is gelijk aan de inflatiecorrectie. Ook voor de jaren daarop volgt een inflatiecorrectie. Coalitiepartij Gemeentebelangen vindt echter dat de inwoners naast alle andere prijsstijgingen, te maken krijgt met meer kosten en dat de lasten voor de inwoners hierdoor stijgen met 5 procent. ,,Wij willen de verhoging van de lokale lasten zo veel mogelijk beperken. Dat is ook afgesproken in het coalitieakkoord”, zegt GB-raadslid Henk Heijerman.

PvdA-wethouder Kiena ten Brink geeft aan dat het college de lasten zo laag mogelijk wil houden, maar is van mening dat de inwoners ook de voorzieningen en de zorg moeten krijgen die ze nodig hebben. ,,De zorgkosten zullen met 6,8 tot 15 procent stijgen. We hebben dit niet meegenomen in de begroting. Met de trendmatige verhogingen blijven we in de pas. Anders zullen we de ozb wellicht niet met 3,9 maar met wel 10 procent moeten verhogen. We hebben enkele pm-posten opgevoerd, we zullen bijvoorbeeld moeten investeren in een nieuw cultuurpodium in Gieten. Reken uzelf niet rijk door nu te zeggen het is niet nodig.” Gemeentebelangen kreeg de steun van CDA, D66 en GroenLinks. VVD en PvdA waren tegen. De minderopbrengst van ongeveer 100.000 euro door de verlaging van het percentage van 3,9 naar 1,9 procent zal moeten worden verrekend met het structureel begrotingsoverschot. 

Voor de verlaging van de afvalstoffenheffing had Gemeentebelangen al de steun van CDA en GroenLinks. De drie partijen vonden de verhoging van bijna 10 procent voor de een- (205,50 euro) en meerpersoonshuishoudens (274 euro) te hoog. Om de bedragen met 9 euro naar beneden te brengen stellen de fracties voor om het tarief voor het storten van restafval met 15 cent te verhogen naar 30 cent per kilogram en het grensbedrag van gratis storten restafval te verlagen naar 500 kilogram. Het mogelijk tekort van 55.000 euro dat hierdoor ontstaat wil men opvangen door hier eenmalig een bedrag te reserveren van 55.000 euro ten laste van het structureel begrotingsoverschot. 

Volgens wethouder Kiena ten Brink wijkt dit voorstel af van het uitgangspunt van de gemeenteraad om 100 procent kostendekkend te zijn. ,,Ten opzichte van 2023 zijn de kosten gestegen met ongeveer 225.000 euro. Dit komt door de uitvoering van het nieuwe afvalbeleid en een hogere doorrekening van de personeelskosten als gevolg van de hogere cao. Daarnaast heeft de nieuwe aanbesteding van de verwerking van het groenafval gezorgd voor een fors hogere kostenpost. Als we afwijken van de 100 procent kostendekking dan slaan we hierin een gat. We hebben niet anders gekund, als we de 100 procent kostendekking willen halen, om deze tarieven op te nemen.” De wethouder kon met steun van VVD, D66 en PvdA de andere drie fracties niet op andere gedachten brengen waardoor het voorstel voor de verlaging van de afvalstoffenheffing werd aangenomen.