De gedecoreerde inwoners van Borger-Odoorn met in hun midden burgemeester Jan Seton. (foto: Week in Week uit)
De gedecoreerde inwoners van Borger-Odoorn met in hun midden burgemeester Jan Seton. (foto: Week in Week uit)

Vijf koninklijke onderscheidingen in Borger-Odoorn

Algemeen

BORGER-ODOORN - Vijf inwoners van de gemeente Borger-Odoorn zijn vandaag tijdens de jaarlijkse lintjesregen aan de vooravond van Koningsdag onderscheiden. Albert Daanje, Jan Bischop, Bert van Maanen en Goos Drent zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, Jan Rosing is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau geworden. 

De onderscheidingen zijn hen in restaurant Bussemaker in Exloo opgespeld door burgemeester Jan Seton. Albert Daanje (76) uit Borger is al 25 jaar voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor de Volkszang in Gasselternijveen. Tijdens de kerstconcerten is hij ‘spreekstalmeester’ en leest hij ook de kerstgedichten en -verhalen voor. Ook de Toogdagen - de bijeenkomst met alle zusterverenigingen - zijn door hem voorbereid. Daarnaast was de heer Daanje de medeoprichter en dirigent van het koor Nieveenster Jongens uit Gasselternijveen. Hij heeft zich 25 jaar ingezet voor dit koor en zorgde onder meer voor de liedjes en de muziek en maakte de programma’s voor de optredens en concerten. Van 1989 tot 1996 was hij medeorganisator van de jaarlijkse Triatlon in Gasselternijveen en in het verleden was hij vrijwilliger op de lagere school en de buurtvereniging in Gasselte. 

Jan Bischop (76) uit Exloo was van 1991 tot 1999 penningmeester bij Tennisvereniging Emmen. De vereniging maakte in die tijd een forse groei door en ook werd toen het park gerenoveerd. Van 2009 tot 2018 was Bischop vrijwilliger op het beheerkantoor van Staatsbosbeheer. Hij nam veel administratief werk uit handen van de boswachter, zodat deze weer meer tijd in het bos zijn gezicht kon laten zien. Daarnaast was hij de vaste notulist van de boswachter tijdens vergaderingen en hielp hij mee bij het organiseren van wandelingen in de natuur. Van 2012 tot 2022 was de inwoner van Exloo penningmeester en algemeen bestuurslid van het Golfpark Exloo. In die tien jaar heeft hij, naast de reguliere werkzaamheden van het penningmeesterschap, de uitbreiding van de baan tot 18 holes en het bouwen van het clubhuis financieel begeleid. Bischop werkt sinds 2016 als bestuurslid mee aan het weer op opbouwen en op de kaart zetten van het Hippisch Centrum Exloo. Hij vervult de rol van penningmeester en denkt en werkt mee aan het opzetten van een passende organisatiestructuur. 

Bert van Maanen (73) uit Nieuw-Buinen was in de jaren ‘80 actief als klusjesman binnen de kerk in het Belgische Londerzeel en in 1985 medeoprichter van de kerkelijke gemeente en kerkgebouw De Hoeksteen in Benthuizen. Daarnaast zat hij in de beroepingscommissie voor de nieuwe dominee en was hij organist in de nieuw opgerichte kerk. In 1991 werd Van Maanen kerkenraadslid van de Gereformeerde Kerk in Nieuw-Buinen en sindsdien heeft hij onder meer de functies van ouderling/scriba en secretaris vervuld. Maar ook voor een technische klus in het kerkgebouw draaide hij zijn hand niet om. In de jaren ‘90 was hij actief betrokken bij het proces ‘Kinderen aan het Avondmaal’ en het Samen op Weg-proces (de samenvoeging van de Gereformeerde Kerk en de Nederlands Hervormde Kerk tot de Protestantse Kerk Nieuw-Buinen). In de jaren daarna werd één kerkgebouw afgestoten en de andere kerk verbouwd. Van Maanen was voorzitter van de renovatie-, nieuwbouw- en verbouwcommissie. Daarnaast houdt hij zich bezig met de preekvoorziening, de jaarlijkse verkiezingsprocedure en het digitale gemeenteboekje. In coronatijd - toen er tijdens de zondagdiensten niet gezongen kon worden - zorgde hij er voor dat tijdens de digitale kerkdiensten toch eigen gemeentezang ten gehore werd gebracht. In 2002 is Van Maanen lid geworden van het CDA-fractiebestuur in Borger-Odoorn en de laatste jaren weten secretarissen van andere Drentse afdelingen hem ook te vinden voor advies, met name rond de verkiezingen. Verder heeft Van Maanen nog enkele jaren geholpen bij de Voedselbank.

Goos Drent (64) uit Klijndijk was van 1991 tot 2018 lid van de jeugdcommissie van voetbalvereniging Oring in Odoorn. Vanuit die rol was hij actief betrokken bij de vorming en in stand houding van de Samenwerkende Jeugd Organisatie HOC. In 2000 is Drent bestuurslid geworden van voetbalverenging Oring. In 2013 vond een fusie plaats tussen de voetbalverenigingen Hunso uit Exloo en Oring uit Odoorn. Drent maakte deel uit van de fusiecommissie en begeleidde het traject. Dit herhaalde hij later nog een keer bij de fusie tussen voetbalverenigingen HOC en Valther Boys uit Valthe. Sinds 2013 is Drent teammanager van het eerste elftal van HOVC, waar hij is benoemd tot erelid. Vanaf de oprichting in 1995 heeft Drent ook verschillende bestuursfuncties gehad bij Stichting Udik, waarvan hij al ruim vijftien jaar voorzitter is. Stichting Udik is eigenaar van het dorpshuis Oes Hokkie in Klijndijk en organiseert diverse activiteiten voor het dorp.

Jan Rosing (65) uit Borger begon ooit het zogenoemde Faunaloket toen alles rond verantwoording over faunabeheer nog in de kinderschoenen stond. Hij leverde een grote bijdrage aan de ontwikkeling van databases, beheersplannen en de informatievoorziening naar de wildbeheereenheden en jagers. Voor de Overijsselse, Drentse en Groningse wildbeheereenheden en jagers is hij het ‘single point of contact’ voor de meest uiteenlopende zaken betreffende faunabeheer. Hij weet uitstekend wat er speelt en wat nodig is om faunabeheer op verantwoorde wijze plaats te laten vinden. Naast zijn werk is Rosing ook als vrijwilliger actief. Zo is hij sinds 1981 betrokken als organisator en coördinator van Tentoonstellingsvereniging Oostermoer en Stichting Oostermoerfeest Borger. Nadat hij van 1970 tot 1988 al actief was voor Toneelvereniging Rederijkerskamer Borger werd hij in 2003 wederom lid. Hij is niet alleen (vaak de hoofdrol)speler, maar de repetities vinden vaak bij hem thuis plaats. Ook is Rosing vanaf de start in 2020 naast speler ook penningmeester bij Op de Gribbelgrab in Borger. Tenslotte is hij sinds 2009 bestuurslid van Uitvaartvereniging Borger en Omstreken. Na de functies van algemeen bestuurslid en vicevoorzitter is de Borgerder sinds 2016 voorzitter.