De BMW CUP gaat tijdens de paasraces strijden om de Gouden Helm Trofee. (foto: Stan Libuda)
De BMW CUP gaat tijdens de paasraces strijden om de Gouden Helm Trofee. (foto: Stan Libuda)

NK Ovalracing gaat van start in Ter Apel

Algemeen

TER APEL - Na een lange winterstop klinkt het motorengeronk op zondag 9 april weer in autosportstadion De Polderputten in Ter Apel. 

Daar vindt de openingsrace van het internationaal Nederlands kampioenschap Ovalracing plaats. Ook dit seizoen staan zeven evenementen gepland. Er staan zes wedstrijden voor het NK Ovalracing op de agenda, met in september het tweedaagse Speedweekend. In oktober wordt het autosportjaar afgesloten met de altijd spectaculaire autocrossdag. 

Dit jaar staat weer een volledig seizoen gepland, waarin zeven verschillende klasses strijden om punten te vergaren voor de nationale titels. Daarnaast zullen de spectaculaire Bangerstox tijdens de seizoensopener aan het programma worden toegevoegd.  De deelnemers hebben deze winter duidelijk niet stil gezeten. De deelnemersvelden zijn in de meeste klasses gegroeid en veel coureurs hebben compleet nieuwe racebolides gebouwd of hun racewagens nog verder geoptimaliseerd.

Juniorenklasse
In de Juniorenklasse, met deelnemers tussen de 11 en 16 jaar, is Keano Boes uit Vroomshoop de regerend kampioen. Zijn concurrenten van het afgelopen seizoen staan ongetwijfeld te trappelen om de titel van hem over te nemen. Brian Kuper uit Ter Apel, Cato Caspers uit Kampen en Rick Feenstra uit Schoonoord hebben laten zien uit het goede ‘racehout’ gesneden te zijn en met hun ervaring gaan ze ongetwijfeld een gooi naar de podiumplekken doen.

Rookie Rods
In deze standaardklasse, die zeer geschikt is als instapklasse binnen het ovalracen, zal weer een groot deelnemersveld aan de start verschijnen. Jesse van den Akker uit het Brabantse Nuland mag zich regerend kampioen noemen. Veel regionale coureurs zullen echter proberen om aan het einde van dit seizoen die titel over te nemen. Wat te denken van Marco Bontjer (Tweede Exloërmond) en Danny Bos (Ter Apel), die als equipe met een gloednieuwe auto aan de start zullen verschijnen, of André Mulder uit Beerta die afgelopen seizoen de overstap vanuit de autocross naar het ovalracen maakte en meteen de derde positie in het NK wist binnen te halen. Met het grote deelnemersveld is echter de uitdaging groot om vanaf de laatste startplekken (de snelste deelnemers starten achteraan met het ovalracen) ongeschonden naar de kop van het veld te rijden.

SuperRods
De SuperRods-klasse, waarin de vrijheden in het reglement heel veel mogelijkheden bieden om zeer spectaculaire en razendsnelle raceauto’s op het circuit te zetten, is populairder dan ooit te voren. Je zou bijna kunnen zeggen dat ‘oude tijden’ herleven vanuit de beginjaren van het ovalracen deze klasse met coureurs uit heel Nederland zeer sterk bezet was. Regerend kampioenen Kevin Zwiep en Thomas Veldkamp uit Schoonoord zullen hun titel niet verdedigen: ze zijn druk om een nieuwe auto op te bouwen voor deze klasse, maar laten dit seizoen aan hun voorbij gaan. Hun kampioensauto is verkocht aan Danny Lubben uit Klazienaveen en die zal zeker gaan proberen het erepodium te halen. Maar de concurrentie is dit seizoen enorm, Edward Jan Walsma uit Joure, Rijn Claij uit Vijfhuizen, Harm Veenstra uit Sellingen, Haci Odemis uit Leeuwarden, Ad Monster uit Dordrecht, Catrinus Vochteloo uit Emmen en Reimon Bos uit Noord Sleen zijn coureurs die allemaal met heel snel materiaal aan de start verschijnen en een plaats op het erepodium ambieren. verdedigen. Vooral de racefans zullen de grote winnaars worden van de ontwikkeling in deze klasse. Het zullen ongetwijfeld ontzettend spannende races worden met vele deurklink-aan-deurklink gevechten.

2.0 Hotrods
De uit Groot-Brittannië overgewaaide 2.0 Hotrods brengen al enkele jaren ontzettende spannende en specatulaire races binnen het ovalracen. Met een groot, internationaal deelnemersveld gaat het ongetwijfeld weer ontzettend spannend worden wie zich gaat mengen in de strijd om de Nederlandse titel. Afgelopen seizoen ging Martijn Vowinkel uit Ommen met de titel aan de haal. Maar met zo’n twintig deelnemers per wedstrijd in deze klasse, in een zeer aan elkaar gewaagd deelnemersveld is een voorspelling niet te maken. Gerton Boes uit Coevorden en Bas Veldkamp uit Valthermond verdedigen de regionale eer in deze klasse, dat veelal bestaat uit coureurs uit het Zuiden van Nederland en Duitsland.

National Hotrods
De regerend kampioen bij de National Hotrods is Reimon Bos uit Noord-Sleen. Afgelopen seizoen was hij oppermachtig en hij zal opnieuw een gooi naar de Nederlandse titel doen. Maar de concurrentie heeft zeker niet stil gezeten. Zo mag veel verwacht worden van Jeffrey Zwiep uit Valthermond met een gloednieuwe National Hotrod, een zogenaamde Ginetta (sportauto van Britse makelij). Ook meervoudig Nederlands kampioen en routinier John van den Bosch uit Rosmalen staat met een zelfde type auto aan de start en zal proberen de Nederlandse titel terug te halen naar Brabant. Als outsider moet de Limburgse Jeffrey Roeffen gezien worden. Vorig seizoen wist hij al verschillende wedstrijddagen te domineren, maar hij reed niet het volledige seizoen in Ter Apel. Tijdens de paasraces zal Roeffen wel weer aan de start verschijnen. Ter Apelers Mark Teuben en Johan Sanders hebben afgelopen winter de knoop doorgehakt om een nieuwe Hotrod vanuit Groot-Brittannië aan te schaffen en op te bouwen. De eerste wedstrijddag komt echter nog te vroeg: zij zullen vanaf de races op Hemelvaartsdag weer aan de start verschijnen. Jorgen Brunen uit Ter Apel en Patrick van der Werff uit Stadskanaal zullen hun eerste volledige seizoen in deze klasse aan de start verschijnen.

Daarnaast zullen ook de Standaardklasse 2000, BMW Cup - die gaat strijden om de Gouden Helm Trofee - en de zeer spectaculaire Bangerstox-klasse, waar contact tussen de auto’s is toegestaan, aan de start verschijnen. De races beginnen om 11.30 uur, waarna alle klasses drie keer zullen racen. De organisatie, maar ook de coureurs staat te trappelen om er weer een fantastische show van te maken voor de vele racefans.

Meer informatie en tickets zijn te vinden op www.ovalracing-terapel.nl of via de Facebook- en Instagrampagina van NNO Ter Apel.