Het deelnemersveld bij de SuperRods blijft maar groeien. (foto: Herman ten Broeke)
Het deelnemersveld bij de SuperRods blijft maar groeien. (foto: Herman ten Broeke)

Tweede ronde NK Ovalracing in Ter Apel

Algemeen

TER APEL - De tweede serie om het Internationaal Nederlands kampioenschap Ovalracing in Ter Apel staat op donderdag 18 mei (Hemelvaartsdag) op de planning. 

Na een succesvolle openingswedstrijd op Eerste Paasdag, waar autosportstadion De Polderputten weer ‘ouderwets’ goed gevuld was met autosportliefhebbers, kan ook tijdens deze ovalraces weer volop worden genoten van spectaculaire races in raceklasses met veel deelnemers. Naast de gebruikelijke klasses, staan dit keer ook de Stockrods aan de start, die normaliter alleen in actie komen op het ovale asfalt van het Limburgse Posterholt. Zij doen het circuit in Ter Apel aan om punten te verzamelen voor hun Nederlands kampioenschap. Daarnaast zullen ook de coureurs uit de autocross, in de Cross tot en met 2000cc, hun opwachting maken.

Gelijke stand
In de Juniorenklasse, waarin de jeugd van 11 tot 16 jaar actief is, is het ongemeen spannend in de tussenstand van het NK. Tijdens de paasraces was de winst in de finale uiteindelijk beslissend voor de tussenstand. Die winst ging naar Cato Caspers uit Kampen. In de tussenstand van het NK staat Caspers gelijk met Brian Kuper uit Ter Apel en Keano Boes uit Vroomshoop. Nieuw in de Juniorenklasse is Jonas Krüger uit Mönchengladbach en op Hemelvaartsdag zal ook Djano Netten uit Venlo voor het eerst deelnemen bij de Junioren.

Heins oppermachtig  
In de Standaardklasse 2000 was het Iwan Heins uit Schoonoord die tijdens de paasraces drie keer de volle winst wist te pakken en zo iedereen het nakijken gaf tijdens de openingsraces. Meervoudig Nederlands kampioen Helmut Sonnenberg begon zijn comeback sterk met een tweede plaats in de eerste manche, maar die positie wist hij daarna niet meer te evenaren. Uiteindelijk wist equipe Schans/Groen uit Ter Apel de tweede positie in het dagklassement te veroveren en eindigde equipe Brakels, ook uit Ter Apel, als derde. Ook in deze klasse worden in de loop van het seizoen meer deelnemers verwacht. Zo is Michel van der Zwaag uit Ter Apel na een aantal seizoenen afwezigheid terug met een compleet nieuwe auto.

Gouden Helm  
Als de regerend kampioen en de huidige leider in het Nederlands kampioenschap bij de Rookie Rods is Jesse van den Akker uit Nuland de grote favoriet voor het winnen van de strijd om de Gouden Helm Bokaal. In deze klasse, die vaak een groot deelnemersveld op de been brengt, zijn de onderlinge verschillen enorm klein. Er zijn vele kanshebbers voor het binnenhalen van deze felbegeerde titel. Equipe Bontjer/Bos uit Ter Apel staat momenteel tweede en met slechts twee punten minder volgt Sven Schrik uit Emmen.

Sterke seizoenstart
Met 58 punten op de eerste wedstrijddag en het winnen van de dagfinale wist Erik Vrieze uit Oude Pekela zowel de Gouden Helm als de koppositie in de BMW Cup binnen te halen. De BMW’s zijn weer sterk vertegenwoordigd en kennen een groot deelnemersveld. Dat staat garant voor spectaculaire races in deze enige merkencup binnen het ovalracen. Directe concurrentie kwam tijdens de seizoensopener van Norbert Horvath uit Weiteveen, equipe Huisman/Veldkamp, Rowan Huisman en Gijs Nijboer uit Schoonoord, maar dat kan tijdens het vervolg op Hemelvaartsdag zo maar weer anders zijn.

Populariteit SuperRods blijft groeien
Met maar liefst 14 deelnemers gingen de SuperRods het seizoen van start, een ongekend aantal voor deze klasse. Met de wetenschap dat tijdens de Hemelvaartsdagraces het deelnemersveld zich nog verder gaat uitbreiden, kan dit seizoen een fantastische strijd verwacht worden in deze klasse. Reimon Bos uit Noord-Sleen heeft een compleet nieuwe Opel Tigra op de baan gebracht en wist daarmee direct de dagzege binnen te halen. De ervaren Ad Monster uit Dordrecht, met zijn eveneens gloednieuwe Ford Escort voorzien van brute V8 Chevrolet-motor, scoorde slechts één punt minder en staat zodoende tweede in de rangschikking. Danny Lubben uit Klazienaveen wist de finale in de SuperRods op zijn naam te schrijven. Door die goede score staat hij momenteel op een derde positie in de tussenstand van het NK. Helmut Sonnenberg en Thom Philips uit Oude Pekela maken de top vijf compleet. Edward Jan Walsma uit Joure had de snelheid ook goed te pakken met zijn nieuwe VW Polo, maar door het uitvallen in heat 2 speelde hij geen rol van betekenis in de eindrangschikking. Technische problemen zorgden ervoor dat Harm Veenstra uit Sellingen niet mijn zijn snelle Ford Focus aan de start kon verschijnen, maar door een andere auto te lenen wist hij toch de nodige punten bij elkaar te sprokkelen. Nu zijn originele auto weer is hersteld is hij op Hemelvaartsdag ongetwijfeld één van de coureurs die in de gaten moet worden geworden in de strijd om de winst.

Close racing
Een zeer groot deelnemersveld van meer dan twintig coureurs in actie op de korte baan en snelle bolides zijn de ingrediënten van de spectaculaire Spedeworth 2.0 Hotrods. In elke race was er tijdens de seizoensopening weer volop sensatie. Christian Simon uit Bottrop mocht als nieuwkomer na drie wedstrijddagen ervaring opgedaan te hebben voor het eerst voorop starten. Daar maakte hij handig gebruik van, want na het winnen van beide heats mocht hij in de finale voorop starten. Ook die race wist hij overtuigend te winnen waardoor hij het maximale puntenaantal van 60 wist te scoren. Maar nu hij verder naar achteren start zal hij met de concurrentie moeten afrekenen. Daarnaast is het de laatste wedstrijd waarin de coureurs punten kunnen scoren voor de kwalificatie van de WK-finale tijdens het eerste weekend van juli in het Engelse Ipswich. Er staat dus al vroeg in het seizoen al heel wat op het spel voor deze snelle mannen in de 2.0 Hotrodklasse. Op de baan starten de nieuwelingen in de achterste groep tijdens hun eerste drie wedstrijden.

Nieuw materiaal
Twaalf deelnemers stonden aan de start tijdens de openingsraces en toch werden twee regionale coureurs die al vele jaren aan de start staan gemist. Ter Apelers Johan Sanders en Mark Teuben hebben afgelopen winter een nieuwe auto aangeschaft in Engeland. Deze bolides werden kort voor het begin van het seizoen naar Nederland gehaald, waarna de auto’s nog volledig moesten worden opgebouwd. Maar beide heren staan op Hemelvaartsdag met hun  Ford Fiësta aan de start. Winnaar bij de National Hotrods tijdens Pasen werd Reimon Bos uit Noord-Sleen. Hij moest op grote achterstand starten, maar wist telkens als eerste te finishen. Jeffrey Roeffen uit Grubbenvorst lijkt zijn grootste concurrent, maar door technische problemen wist Roeffen in heat 2 geen punten te scoren en kon zo John van den Bosch uit Rosmalen de tweede plek in het dagklassement op zijn naam schrijven. Merlin Beganovic uit Nieuw-Weerdinge nam in de winter de Peugeot 206 van Jefrrey Zwiep over en met die bolide wist hij de derde plek in het dagklassement te behalen. Achter hem eindigden Pieter van Logten uit Broekhuizenvorst en Jeroen Kurvers uit Helden, beiden van het Longhorn Racingteam. Tijdens de Hemelvaartsdagraces zal ook Jeffrey Zwiep uit Valthermond weer aan de start verschijnen, die de paasraces aan zich voorbij moest laten gaan vanwege technische problemen aan zijn bolide.

De races starten om 11.30 uur, waarna alle klasses drie keer aan de start komen. De organisatie, maar ook de coureurs staat te trappelen om er weer een fantastische show van te maken voor de vele racefans. Tickets zijn in de online voorverkoop verkrijgbaar via www.ovalracing-terapel.nl/tickets en aan de dagkassa.