De deelnemers in de Standaard 2000-klasse gaan strijden om de Gouden Helm Trofee. (foto: Herman ten Broeke)
De deelnemers in de Standaard 2000-klasse gaan strijden om de Gouden Helm Trofee. (foto: Herman ten Broeke)

Beslissingen ovalracing vallen tijdens finaleraces

Algemeen

TER APEL - De laatste wedstrijd ovalracing staat op zondag 24 september op het programma in autosportstadion De Polderputten in Ter Apel. Tijdens deze finaledag zullen de beslissingen in het kampioenschap vallen.

Zo zijn er nog veel coureurs die strijden voor een titel of het behalen van een podiumplaats. In zeven verschillende klasses wordt zondagmiddag gestreden voor de laatst te verdelen punten. 

Junioren
Cato Caspers uit Kampen is dankzij een goede score tijdens het Speedweekend de leider in de tussenstand van het NK Ovalracing bij de Junioren. Met een voorsprong van 14 punten begint hij aan de afsluiting van het seizoen. Brian Kuper uit Ter Apel staat tweede in het kampioenschap. Hij kwam tijdens het Speedweekend met een andere auto aan de start en wist zijn tweede positie in het klassement te verstevigen voor Keano Boes uit Vroomshoop. Rick Feenstra uit Schoonoord staat vierde en zal acht punten moeten goedmaken op Boes om aanspraak te mogen maken op een podiumplaats. Zoé van Wieren uit Zwartemeer staat vijfde in het klassement, voor Jonas Krüger uit Mönchengladbach en Dylano de Haan uit Stieltjeskanaal.

Standaard 2000
In de Standaard 2000 staat naast de strijd om het kampioenschap ook de strijd om de Gouden Helm op het programma. Iwan Heins was eerder deze maand de sterkste tijdens het Speedweekend. Hij staat ook bovenaan de ranglijst van het kampioenschap en is dus de favoriet voor de Gouden Helm. Met de concurrentie van onder anderen Helmut Sonnenberg en equipe Brakels zal er volop gestreden gaan worden voor de titel.

Rookie Rods
Equipe Bontjer/Bos is hard op weg naar hun NK-titel in de Rookie Rods. Regerend kampioen Jesse van den Akker uit Nuland staat op 31 punten achterstand. Sven Schrik uit Emmen heeft de onderste trede van het podium in handen, met 9 punten voorsprong op Brian Doddema uit Musselkanaal. Julian Hoesen uit Emmer-Compascuum staat vijfde in deze altijd spectaculaire standaardklasse.

BMW Cup
Maar liefst negentien verschillende coureurs stonden dit seizoen aan de start in de BMW Cup. Erik Vrieze uit Oude Pekela is in het NK van de BMW 325i Cup de lijstaanvoerder voor equipe Huisman/Veldkamp en Norbert Horvath. Rowan Huisman en Gijs Nijboer, beiden uit Schoonoord, hebben de vierde en vijfde positie in handen, maar uitzicht op het podium is er nog steeds.

SuperRods
Andermaal was Harm Veenstra uit Klazienaveen de sterkste in de SuperRods. Hij won tijdens het Speedweekend het dagklassement en liep zes punten in op Reimon Bos uit Noord-Sleen. Hij voert nog altijd het klassement van de SuperRods aan. De ervaren Catrinus Vochteloo uit Emmen maakt ook een sterk seizoen door. Met zijn Peugeot 205 heeft hij de derde positie in handen voor Danny Lubben uit Klazienaveen en Ad Monster uit Dordrecht volgt als vijfde.

2.0 Hotrods
De coureurs van het continent moesten volop aan de bak tegen de sterke concurrentie uit het Verenigd Koninkrijk tijdens het Speedweekend eerder deze maand. Vele raceoverwinningen werden behaald door de Nederlandse en Duitse coureurs. Alleen de twee finales werden gewonnen door Jason Jackson uit Engeland, zodat de grote bokalen mee over het water gingen. Tijdens de finaledag wordt er door de 2.0 Hotrods gestreden om de NK-titel en het National Points Championship 2023. Voor dit kampioenschap tellen dertien wedstrijddagen mee op de circuits van Posterholt, Venray, Lelystad en Ter Apel. In de strijd om de titels voert Marius Bert beide ranglijsten aan en is Christian Simon zijn naaste belager, terwijl in het NK Ovalracing Fabian Baer op de derde plek staat. In het National Points Championship is het Jorden Vowinkel die derde staat.

Crossklasse
Met nog een aantal weken tot de spectaculaire autocrossdag is dit de ideale kans voor autocrossers om alvast eens te proeven aan het racen op asfalt. De Crossklasse tot en met 2000 cc staat voor de derde keer dit seizoen op het programma. In het NNO-kampioenschap gaat Stefano Telkamp uit Oude Pekela aan de leiding voor Hugo Bont uit Alteveer en Henk Zuur uit Veendam.

De eerste races beginnen om 11.30 uur. Alle klasses komen drie keer aan de start. Tickets zijn verkrijgbaar op www.ovalracing-terapel.nl. Na de afsluiting van het ovalracingseizoen is er op zondag 8 oktober nog de jaarlijkse autocrossdag. Autocrossers die het hele jaar actief zijn op zandbanen laten één keer per jaar hun kunsten zien op het asfalt in Ter Apel. Deze spectaculaire dag wordt traditiegetrouw afgesloten met de spectaculaire caravanrace.