Wethouder Henk Zwiep. (foto: gemeente Borger-Odoorn)
Wethouder Henk Zwiep. (foto: gemeente Borger-Odoorn)

Borger-Odoorn wil stappen voorwaarts blijven maken in 2024

Algemeen

EXLOO - Ondanks de financiële uitdagingen die er zijn, wil de gemeente Borger-Odoorn stappen voorwaarts blijven zetten. Dat wordt duidelijk in de begroting voor 2024 die het college van B en W heeft gepresenteerd aan de gemeenteraad. 

Wethouder Henk Zwiep: ,,Ik ben heel blij met de begroting die er ligt. We hebben een mooi evenwicht gevonden in onze ambities aan de ene kant en plannen die we daadwerkelijk kunnen waarmaken aan de andere kant. We leven in financieel onzekere tijden met een hoge inflatie en onzekere energieprijzen. Dit beïnvloedt niet alleen onze begroting, maar heeft ook groot effect op de koopkracht van onze inwoners. We blijven oog houden voor zaken als armoede en bestaanszekerheid. Tegelijk zijn wij ook in staat om een aantal mooie projecten te realiseren.’’

Investeringen in onderwijs, verkeer en sport
In de begroting zijn meerdere voorstellen opgenomen om te investeren, onder andere op het gebied van onderwijs, verkeer en sport. Zo gaat er geld naar het verbeteren van de binnenklimaten in scholen en komt er budget voor het renoveren of nieuw bouwen van de basisscholen CKC School 59 en OBS 75 in Nieuw-Buinen. Verder is er geld gereserveerd voor een aantal belangrijke infrastructurele projecten, zoals het Zuiderdiep in Drouwenermond. Ook wordt geïnvesteerd in het verder verzelfstandigen van de voetbalkerncomplexen in Odoorn, Valthermond, Nieuw-Buinen en Borger. Deze kerncomplexen ontvangen na verzelfstandiging een huisvestingssubsidie van de gemeente.

Nieuwe ontwikkelingen in 2024
Met een voorbereidingskrediet voor een Multifunctionele Accommodatie (MFA) wil het college in 2024 starten met een structurele en toekomstbestendige oplossing voor de scholen, de buitensport en het dorpshuis in 2e Exloërmond. Via het lidmaatschap van de Dutch Tech Zone verwacht de gemeente komende jaren stappen te kunnen zetten in het dichter bij elkaar brengen van onderwijsinstellingen en bedrijven in de technische sector om zo de economie duurzaam te versterken.

Brede welvaart voor iedereen
Een ander belangrijk thema in de begroting is een brede welvaart voor iedereen. De gemeente zet erop in om de stijging van de lokale lastendruk te beperken. De gemeentelijke belastingen zullen maar beperkt stijgen: ongeveer 18 euro per jaar voor een gemiddeld huishouden. Verder wil de gemeente haar inwoners blijven ondersteunen bij verduurzamingsmaatregelen waardoor de woonlasten dalen. De energiecoaches worden daar blijvend voor ingezet. Verder wordt volgend jaar een nieuw plan gemaakt voor schuldhulpverlening.

Op donderdag 9 november wordt de begroting in de gemeenteraad behandeld. De begroting is te vinden op de website van Borger-Odoorn: borger-odoorn.begroting-2024.nl.