Anny en Rens Smit genieten nog volop samen van het leven in hun appartement in Stadskanaal. (foto: André Dümmer)
Anny en Rens Smit genieten nog volop samen van het leven in hun appartement in Stadskanaal. (foto: André Dümmer)

Rens en Anny Smit vieren diamanten huwelijk

Algemeen

STADSKANAAL - Rens Smit en Anny Gankema uit Stadskanaal hebben deze week een bijzonder huwelijksjubileum bereikt: ze zijn 60 jaar getrouwd en vieren daarmee hun diamanten huwelijk.

De 77-jarige Rens wordt geboren in Hilversum, de één jaar oudere Annie ziet het levenslicht in Hoogezand. Als Anny vijf jaar is verhuist ze met haar ouders en broers vanwege werk naar Amsterdam. De twee komen elkaar uiteindelijk tegen in een dansschool in Hilversum. Voor Rens is het liefde op het eerste gezicht, bij Anny springt de vonk iets later over. Ze trouwen op 16 januari 1964 in het gemeentehuis van Hilversum. 

Rens is op dat moment werkzaam bij Balamundi, een fabrikant in vloerbedekkingen. Later wordt hij commercieel medewerker en reist daarvoor het hele land door.  Anny, die tot dat moment in de detailhandel actief is, moet na haar huwelijk stoppen met haar werk. Als de kinderen wat ouder worden, gaat ze weer aan het werk, onder meer in een mode- en schoenenzaak. Samen krijgt het echtpaar twee dochters en inmiddels is de familie uitgebreid met drie kleinkinderen. Eind jaren ‘70 verhuist het gezin naar het noorden des lands en na meerdere verhuizingen zijn Rens en Anny zes jaar geleden in Stadskanaal neergestreken. 

De twee zijn geen stilzitters. Dat ze elkaar in de dansschool hebben ontmoet, bleek een voorbode: ze hebben lang fanatiek gedanst. Ook zijn ze vrijwilliger geweest in een Alzheimercafé en samen hebben ze veel gereisd. Rens mag graag wandelen en filmpjes kijken, Anny is momenteel druk met 3D-kaarten maken, haken en breien. Ook heeft ze veel poppen gemaakt en heeft ze veel belangstelling voor Oosterse hobby’s zoals ikebana en origami.  

Het huwelijksjubileum is gevierd met familie en buren. Het echtpaar heeft op hun trouwdag ook bezoek gehad van wethouder Jur Mellies, die het paar namens de gemeente Stadskanaal heeft gefeliciteerd.