Er kan door de bezoekers zelf nader archeologisch onderzoek worden gedaan. (foto: Hunebedcentrum)
Er kan door de bezoekers zelf nader archeologisch onderzoek worden gedaan. (foto: Hunebedcentrum)

Nationale Archeologiedagen brengen verleden tot leven in Hunebedcentrum

Algemeen

BORGER - Kennismaken met de archeologie van Drenthe. Het kan op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 juni tijdens de Nationale Archeologiedagen in het Hunebedcentrum in Borger. 

Archeologen, archeologiestudenten en vrijwilligers staan van 11.00 tot 17.00 uur klaar om bezoekers van alles te leren over de wondere wereld van archeologie, die niet stil staat door nieuwe technieken en onderzoeken. De archeologische objecten komen tot leven op het buitenterrein van het Hunebedcentrum als Oermensen vertellen en laten zien hoe gebruiksvoorwerpen in het verleden werden gemaakt. Daarnaast kan men op het opgravingsterrein in het Oertijdpark zelf archeologisch onderzoek uitvoeren. Hierdoor komen archeologen te weten wat mensen vroeger maakten en wat ze bijvoorbeeld aten. 

Experimentele archeologie
Met de aanvulling van experimenten kunnen archeologen uitvinden hoe spullen vroeger werden gemaakt en waar het voor werd gebruikt. Komend weekend zijn er archeologiestudenten van de Werkgroep Experimentele Archeologie Groningen die een experiment uitvoeren om ijzer te smelten. Het hele programma is terug te vinden op de website van het Hunebedcentrum: www.hunebedcentrum.nl.

Jonge Archeologen Club
Voor de kleine archeologieliefhebbers en jonge onderzoekers in Noord-Nederland lanceren het Hunebedcentrum en de Archeologische Vereniging Noord-Nederland op zaterdag 17 juni om 13.30 uur de Jonge Archeologen Club (JAC). ,,De club wordt opgericht om de interesse van kinderen in archeologie, maar ook verwante onderwerpen zoals geologie, natuur en wetenschap in de brede zin, te stimuleren’’, zegt Riemke Scharff, archeoloog bij het Hunebedcentrum. ,,Er zijn voor volwassenen al verschillende verenigingen waar je terecht kunt met vergelijkbare interesses, maar voor kinderen in deze regio nog niet. Met het JAC willen we ook kinderen, in eerste instantie tussen de 6 en 12 jaar, een vergelijkbare plek bieden.’’