Enny en Aike Smid werden vanwege hun huwelijksjubileum flink in de bloemen gezet. (foto: Auniek Klijnstra)
Enny en Aike Smid werden vanwege hun huwelijksjubileum flink in de bloemen gezet. (foto: Auniek Klijnstra)

Aike en Enny Smid vieren diamanten huwelijk

Algemeen

VLAGTWEDDE - Aike Smid en Enny Metting uit Vlagtwedde hebben woensdag een bijzonder huwelijksjubileum bereikt: ze zijn 60 jaar getrouwd en vieren daarmee hun diamanten huwelijk.

De 85-jarige Aike wordt geboren in Vlagtwedde, de 83-jarige Enny ziet het levenslicht in Wedde, maar groeit op in Bellingwolde. De twee leren elkaar in 1961 kennen in café Heemstra in Vriescheloo en vanaf het eerste moment is het dikke mik. Na drie jaar verkering trouwen ze op 21 februari 1964 in Bellingwolde. Het kersverse echtpaar gaat naast de ouders van Enny wonen. Een jaar later kopen ze het huis aan de Wollinghuizerweg in Vlagtwedde, waar ze tot op de dag van vandaag met veel plezier wonen. 

Aike is opgeleid als timmerman en werkt als jongeman mee in de stelmakerij van zijn vader. ,,Ze haalden bomen uit het bos, waar ze onder meer tuinbanken, kruiwagens en wipkarren van maakten’’, vertelt zoon Wim. Na zijn dienstplicht start Aike samen met broer Hennie en vader Willem een eigen bedrijf: Smid Autoschade, waar ze onder meer trekkercabines en laadkarren voor vrachtauto’s maken. Enny werkt in haar jonge jaren als chemisch analist bij strokartonfabriek Beukema & Co en gaat later aan de slag bij Philips Stadskanaal. Na haar huwelijk met Aike neemt ze de zorg voor de kinderen op zich en werkt ze ook mee in het bedrijf van haar man en zwager. In 2004 stoppen Aike en zijn broer en gaan ze beiden met pensioen. 

Samen krijgt het echtpaar twee kinderen en inmiddels is de familie uitgebreid met vijf kleinkinderen. Aike en Enny zijn nog goed gezond. ,,Al wordt moeder een beetje doof.’’ Ze fietsen, wandelen en tuinieren nog regelmatig samen. Enny zit nog op seniorengymnastiek en leest graag, Aike houdt van puzzelen, klussen en biljart nog elke week. In het verleden zijn de twee veel op vakantie geweest naar Sauerland en Oostenrijk, eerst met het gezin en later met z’n tweeën. De laatste tien jaar boeken ze vaker een busreis naar verschillende bestemmingen in Europa.  

Het huwelijksjubileum is in huiselijke kring gevierd, zondag staat nog een feestje met de familie gepland. Het echtpaar heeft woensdagmiddag bezoek gehad van locoburgemeester Giny Luth, die het paar namens de gemeente Westerwolde heeft gefeliciteerd.