Janny en Willem Lutke uit Ter Apel hebben woensdag hun 60e trouwdag mogen vieren. (foto: Auniek Klijnstra)
Janny en Willem Lutke uit Ter Apel hebben woensdag hun 60e trouwdag mogen vieren. (foto: Auniek Klijnstra)

Willem en Janny Lutke vieren hun diamanten huwelijk

Algemeen

TER APEL - Willem Lutke en Janny de Roo uit Ter Apel hebben woensdag een bijzonder huwelijksjubileum bereikt: ze zijn 60 jaar getrouwd en vieren daarmee hun diamanten huwelijk.

De 88-jarige Willem wordt geboren in Jipsinghuizen, de 82-jarige Janny ziet het levenslicht een paar kilometer verderop in Jipsingboertange. De twee leren elkaar in 1962 kennen op de werkvloer bij busbedrijf GADO, waar Willem werkzaam is als buschauffeur en Janny als conductrice en meteen is het dikke mik tussen de twee. Na twee jaar verkering trouwen ze op 28 februari 1964. Het kersverse echtpaar koopt een woning naast de ouders van Janny in Ter Apel. 

Willem verruilt later de bus voor de vrachtwagen en later gaat hij nog aan de slag bij de Avebe in Ter Apelkanaal, tot hij rond zijn 50e wordt afgekeurd. Daarna gaat hij aan de slag bij werkvoorzieningsschap Wedeka in zijn woonplaats. Janny verzorgt lange tijd haar zieke moeder en schoonmoeder, voordat ze als gezinshulp aan de slag gaat. Samen krijgt het echtpaar twee dochters en inmiddels is de familie uitgebreid met twee kleinkinderen, een achterkleinzoon en een achterkleindochter wordt binnenkort verwacht. Qua gezondheid heeft Willem lichamelijk en geestelijk flink te kampen met de naweeën van enkele tia’s. Janny is fysiek nog goed in orde, maar wordt wel doof. 

De twee hebben in het verleden veel getuinierd. ,,Ze hebben lange tijd aan de Kloosterveenweg en de Coenraad van Diepholtstraat gewoond. Daar hadden ze een mooie tuin waar ze graag bezig waren. Daarnaast heeft Willem altijd veel geklust en verbouwd in en om het huis. Hij was eigenlijk wel bezig. Vanwege hun gezondheid zijn ze vorig jaar verhuisd naar dit appartement, dus ze doen het nu rustiger aan. Maar ze gaan nog wel eens een rondje lopen door het dorp’’, aldus schoonzoon Jelle. Het huwelijksjubileum is in huiselijke kring gevierd, zaterdag staat nog een feestje met familie en vrienden gepland. Het echtpaar heeft woensdagmiddag bezoek gehad van locoburgemeester Giny Luth, die het paar namens de gemeente Westerwolde heeft gefeliciteerd.