Tijdens het Oerweekend worden bezoekers mee teruggenomen naar de gebruiken van vroeger tijden. (foto: Hunebedcentrum/Alie Goeree)
Tijdens het Oerweekend worden bezoekers mee teruggenomen naar de gebruiken van vroeger tijden. (foto: Hunebedcentrum/Alie Goeree)

Oerweekend in het Hunebedcentrum

Algemeen

BORGER - Een inkijkje in het leven van de bewoners van Drenthe, maar dan duizenden jaren geleden. Tijdens het Oerweekend op zaterdag 30 en zondag 31 maart in het Hunebedcentrum in Borger kunnen jong en oud kennismaken met de oeroude vaardigheden van onze prehistorische voorouders. 

Tussen 11.00 en 17.00 uur laten oermensen onder meer zien hoe kaas werd gemaakt, brons werd gegoten en hoe een kano werd gemaakt van een 5 meter lange boomstam. Maar het gaat verder dan alleen kijken: bezoekers kunnen zelf enkele vroege ontdekkingen uitproberen, zoals vuur maken of aardewerk boetseren uit klei. 

Boomstamkano
De bekendste boomstamkano is de kano van Pesse. Deze werd gevonden in Drenthe en is met zijn 10.000 jaar het oudste vaartuig ter wereld. In de week voorafgaand aan het Oerweekend wordt er met een groep mensen hard gewerkt aan het uithollen van de grote boomstam, die 1.500 kilo weegt. Op zondag 31 maart is de kano af en wordt deze in het water getest. Bezoekers kunnen dit live aanschouwen.

Het hele programma is te vinden op www.hunebedcentrum.eu/oerweekend.