IJzertijdboeren die graan malen in de boerderij. (foto: Frank Wiersema)
IJzertijdboeren die graan malen in de boerderij. (foto: Frank Wiersema)

Het leven van de eerste boeren tijdens Oerweekend

Algemeen

BORGER - Jong en oud zijn in het paasweekend welkom bij het Oerweekend in het Hunebedcentrum in Borger. 

Op zaterdag 8 en zondag 9 april is het Oertijdpark gevuld met prehistorische figuren die het verleden tot leven doen komen. Het Oertijdpark is een buitenterrein waar bezoekers letterlijk de prehistorie binnen stappen door het bezoeken van verschillende prehistorische boerderijen, akkers en bouwwerken. Tussen 11.00 en 17.00 uur kunnen bezoekers beide dagen op ontdekking door duizenden jaren geschiedenis en kennismaken met oude ambachten zoals bronsgieten en kleding maken van wol en vlas. Daarnaast kunnen ze ook zelf genoeg uitproberen. 

Eerste boeren  
De eerste boeren in Drenthe zijn meer dan 5000 jaar geleden op een vaste plek gaan wonen. Tijdens het Oerweekend krijgen bezoekers een kijkje in hun leven. Het blijft niet bij kijken, bezoekers kunnen deze prehistorische boeren helpen door zelf graan te malen met een maalsteen. Maar er kan meer met graan: zo zijn er ook oermensen die laten zien hoe er in de prehistorie al bier kon worden gemaakt.

Een vertelling bij het grootste hunebed op zaterdag en de gezinsactiviteiten georganiseerd door Het Drentse Landschap zijn geheel gratis toegankelijk. De entree blijft gelijk, voor de reguliere entreeprijs krijgt de bezoeker dus extra veel oerbeleving. Het complete programma is te vinden in de activiteitenkalender op www.hunebedcentrum.nl.