De altijd spectaculaire 2.0 Hotrods zullen ook aan de start verschijnen. (foto: Herman ten Broeke)
De altijd spectaculaire 2.0 Hotrods zullen ook aan de start verschijnen. (foto: Herman ten Broeke)

Nieuw seizoen NK Ovalracing van start in Ter Apel

Sport

TER APEL - Na een lange winterstop kunnen de autosportfans hun hart weer ophalen en klinkt het motorengeronk op zondag 31 maart weer in autosportstadion De Polderputten in Ter Apel. 

Daar vindt de openingsrace van het internationaal Nederlands kampioenschap Ovalracing plaats. Ook dit seizoen staan zeven evenementen gepland. Er staan zes wedstrijden voor het NK Ovalracing op de agenda, met in september het tweedaagse Speedweekend. In oktober wordt het autosportjaar afgesloten met de altijd spectaculaire autocrossdag. 

Dit jaar staat weer een volledig seizoen gepland, waarin zeven verschillende klasses strijden om punten te vergaren voor de nationale titels. Daarnaast zullen de spectaculaire Bangerstox tijdens de seizoensopener aan het programma worden toegevoegd. Net als in de voorgaande winters hebben de deelnemers ook nu duidelijk niet stil gezeten. Zo is er weer veel nieuw materiaal te zien en staan nieuwe deelnemers aan de start.

Juniorenklasse
In de Juniorenklasse, met deelnemers tussen de 11 en 16 jaar, is Cato Caspers uit Kampen regerend kampioen. Hij begint aan zijn laatste seizoen bij de Junioren in een nieuwe auto. Het reglement is in de winterperiode aangepast, wat coureurs de mogelijkheid geeft om met modernere auto’s aan de start te komen. In plaats van de populaire Toyota Starlet verschijnt Caspers met een Citroën C1 aan de start. Hij zal het onder andere moeten opnemen tegen Zoé van Wieren uit Klazienaveen, die het afgelopen seizoen steeds beter wist te presteren en uiteindelijk vierde werd in het Nederlands kampioenschap Ovalracing.

Rookie Rods
In deze standaardklasse, zeer geschikt als instapklasse, zal weer een groot deelnemersveld aan de start verschijnen. Danny Bos uit Ter Apel mag zich regerend kampioen noemen. Veel regionale coureurs zullen echter proberen om die titel over te nemen, maar ook Jesse van den Akker uit het Brabantse Nuland is een favoriet. Hij pakte de titel in 2022 al een keer. Met het grote deelnemersveld is de uitdaging groot om vanaf de laatste startplekken (de snelste deelnemers starten achteraan) ongeschonden naar de kop van het veld te rijden.

SuperRods
De SuperRods-klasse, waarin de vrijheden veel mogelijkheden bieden om spectaculaire en razendsnelle raceauto’s op het circuit te zetten, is de laatste jaren erg populair. Je zou bijna kunnen zeggen dat ‘oude tijden’ herleven, toen deze klasse met coureurs uit heel Nederland zeer sterk bezet was. Op de deelnemerslijst voor de openingsraces is Kevin Zwiep uit Schoonoord terug te vinden. Hij won in 2022 de titel en heeft het afgelopen jaar gebruikt om een nieuwe bolide voor te bereiden. Daarnaast hebben Rijn Claij uit Vijfhuizen en Willem Blauw uit Ter Apel gekozen voor een Hotrod-buizenframe om die in te zetten in dit sterke deelnemersveld. Reimon Bos uit Noord-Sleen was afgelopen seizoen in een zware strijd verwikkeld met Harm Veenstra uit Klazienaveen. Bos wist de Nederlandse titel binnen te halen en heeft besloten zich komend seizoen te gaan focussen op de strijd bij de National Hotrods, maar Veenstra zal ongetwijfeld aan de bak moeten om de sterke concurrentie van zich af te schudden.

2.0 Hotrods
De uit Groot-Brittannië overgewaaide 2.0 Hotrods brengen al enkele jaren ontzettende spannende en spectaculaire races op de korte baan met zich mee. Met een groot, internationaal deelnemersveld gaat het ongetwijfeld weer ontzettend spannend worden wie zich gaat mengen in de strijd om de Nederlandse titel. Marius Bert uit het Duitse Bottrop won afgelopen seizoen de titel. Maar met zo’n twintig deelnemers per wedstrijd in deze klasse in een zeer aan elkaar gewaagd deelnemersveld is een voorspelling niet te maken.

National Hotrods
De regerend kampioen bij de National Hotrods is Reimon Bos uit Noord-Sleen. Afgelopen seizoen kwam hij erg sterk voor de dag en hij zal dit seizoen opnieuw een gooi naar de Nederlandse titel gaan doen. Maar de concurrentie heeft zeker niet stil gezeten: zo mag veel verwacht worden van Jeffrey Zwiep uit Valthermond die met zijn snelle National Hotrod, een zogenaamde Ginetta (sportauto van Britse makelij) aan de start zal verschijnen. Ook meervoudig Nederlands kampioen en routinier John van den Bosch uit Rosmalen staat met eenzelfde type auto aan de start en zal proberen om de Nederlandse titel terug te halen naar Brabant. Ter Apelers Mark Teuben en Johan Sanders hebben afgelopen jaar gewerkt om voor hun nieuwe Hotrods de perfecte afstelling te vinden. Hiervan hopen zij dit jaar te profiteren en een gooi te doen naar de Nederlandse titel ovalracen. Ook meervoudig Nederlands kampioen Ovalracen in de BMW Cup, Iwan Heins uit Schoonoord, zal bij de National Hotrods debuteren met een snelle Peugeot 206. Kortom: een zeer sterk startveld, waarbij het erg spannend gaat worden wie aan het einde van het seizoen de hoogste trede op het podium mag innemen.

Daarnaast zullen ook de Standaardklasse 2000, BMW Cup - die gaat strijden om de Gouden Helm Trofee - en de zeer spectaculaire Bangerstox-klasse, waar contact tussen de auto’s is toegestaan, aan de start verschijnen. De races beginnen om 11.30 uur, waarna alle klasses drie keer zullen racen. De organisatie, maar ook de coureurs staat te trappelen om er weer een fantastische show van te maken voor de vele racefans.

Meer informatie en tickets zijn te vinden op www.ovalracing-terapel.nl.